Hyvä tietää ennen sukupuolitautitesteihin menoa


Seksitaudit tarttuvat sukuelineritteiden tai veren joutuessa suorassa limakalvokontaktissa toisen henkilön limakalvoille. Limakalvoa on paitsi sukuelinalueella myös nielussa ja peräsuolessa, (silmässä) Lisäksi seksikontaktin aikaansaama kitka limakalvoilla edesauttaa mahdollisen taudin tarttumista.

On tärkeää, että kerrot lääkärille millaista seksi on ollut, jotta saadaan otettua kaikki tarvittavat näytteet.

Ennen näytteenottoa varmista, että seksitautikontaktista on kulunut riittävästi aikaa, jotta saadaan luotettavat näytteet. Eri taudeilla on oma itämisaikansa, jonka umpeuduttua mahdollinen tartunta on luotettavasti todettavissa. Klamydia ja tippuri näkyvät testeissä noin viikon kuluttua, kuppa 2 kk kuluttua ja HIV 3 kk kuluttua seksikontaktista.

Muista, että jo itämisaikanaan mahdollinen seksitauti voi tarttua eteenpäin suojaamattoman seksin kautta.

Kaikki seksitaudit voivat olla täysin oireettomia ja siten oireettomuus ei ole tae siitä, ettei tautia ole saanut.

Mahdollinen antibioottilääkitys saattaa häiritä näytteiden luotettavuutta ja testit onkin parempi otattaa kun on viikko kulunut kuurin päättymisestä.

Klamydiatesti on yleensä virtsanäyte ja luotettavan testin antamiseksi tulisi olla edeltävästi virtsaamatta 1- 2 tuntia.

Tippuri voidaan tutkia virtsasta tai tikkunäytteenä, jolloin selviää myös kyseisen bakteerikannan antibioottiherkkyys, jotta lääkäri voi määrätä oikean lääkityksen.

HIV ja kuppa tutkitaan verinäytteestä.

Herpeksen ja kondylooman itämisaika vaihtelee suuresti ja kumpaankaan ei ole seulontatestiä. Ne voidaankin usein todeta vasta oireiden ilmaannuttua lääkärin vastaanotolla.

B-hepatiitti voi myös tarttua suojaamattoman seksin kautta. C-hepatiitti on pääsääntöisesti veritartunta. Hepatiittien itämisaika vaihtelee 3-6 kk.

Sukupuolitautinäytteisiin voit hakeutua omalle terveysasemalle, työterveyshuoltoon, opiskelijaterveydenhuoltoon, sukupuolitautien poliklinikalle (Kuopio, Lahti, Tampere, Turku ja Helsinki) tai yksityiselle lääkäriasemalle. HIV testejä saa lisäksi Aids-tukikeskuksissa (Tampere, Turku, Oulu ja Helsinki) ja Suomen punaisen ristin pluspisteissä (Joensuu, Kuopio, Jyväskylä, Seinäjoki)

Näytteenottopaikasta riippuen on hyvä etukäteen varmistaa voiko varata aikaa vai tapahtuuko testaus ilman ajanvarausta.

Tartuntatautilain mukaisesti testaaminen on ilmaista kunnallisissa hoitopaikoissa. Yksityislääkärillä testaaminen on maksullista.

Seksitautien näytevastaukset valmistuvat yleensä viikon kuluttua. Paikasta ja taudista riippuen vastaukset annetaan vastaanotolla tai puhelimitse. Negatiivinen testitulos tarkoittaa, että tautia ei ole todettu. Positiivinen tulos ilmoittaa, että tauti on löytynyt ja potilas kutsutaan lääkitystä ja informaatiota varten vastaanotolle.

Tartuntatautilain mukaan klamydian, tippurin, kupan ja HIV:n lääkitys on potilaalle maksutonta.

Potilasta kehotetaan informoimaan seksikumppaneitaan, jotta hekin osaavat hakeutua tutkimuksiin ja mahdolliseen hoitoon. Potilaan toivomuksesta ja luvalla kontaktien informoimisen voi tehdä myös hoitoyksikön hoitaja tai lääkäri. Kontaktinjäljitys on tärkeää ja välttämätöntä, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua.